logo1

Portal za slepe in slabovidne | Občina Dravograd, Trg 4. julija 7, 2370 Dravograd   T: 02 872 35 60   F: 02 872 35 74   E: obcina@dravograd.si

Posebnosti Dravograda, ki vabijo obiskovalce k spoznavanju pestrosti okolja in tukajšnje kulture, so povezane s tradicijo življenja na stičišču poti treh dolin Koroške v prostoru z naravnimi danostmi, s prepletanjem trškega in podeželskega življenja. Obiskovalca Dravograda morda vtis opešanega trškega jedra sprva zavede v presoji o zanimivosti kraja. Vendar so reke, hribi in naselja bogastvo posebnosti, s katerimi živijo že generacije, do njih pa vodijo pohodne, tematske ali rekreativne poti, namenjene pohodnikom, planincem, kolesarjem. Kar nekaj teh poti je poimenovanih po njihovih značilnostih in vsebinah.

kolesarjaDravska kolesarska pot je del evropske mreže kolesarskih poti.
V Dravogradu poteka od mejnega prehoda Vič, skozi trg Dravograda in naprej preko mostu v Bukovje proti Trbonjam. Tu lahko kolesarji nadaljujejo pot po desni strani Drave proti Vuzenici in Mariboru ali pa se preko trbonjskega mostu vrnejo na levo stran Drave in nadaljujejo pot preko Gortine in Mute v smeri Radelj, kjer se pot vzpne preko Radeljskega prelaza in se nadaljuje po avstrijski Štajerski.

pohodnikiGozdna učna pot Dravograd-grad, ki je krožno speljana iz mesta od Centra Traberg skozi gozd preko starega gradu, predstavlja značilnosti gozda in pokrajine skozi tematske točke. Pot ni zahtevna in je primerna za širši krog pohodnikov.

Pot za srce v Dravogradu je rekreativna razgibana pot, namenjena izboljšanju telesnih sposobnosti, zdravja in počutja, dobrodejnosti druženja z naravo in ljudmi. Od Zdravstvenega doma Dravograd se vzpenja proti staremu gradu, kjer se sreča z Gozdno učno potjo, kasneje pa se spusti proti Dravi do Dravograjskega jezera in se po nabrežju Drave vrne proti zdravstvenemu domu.

Etnološko-naravoslovna pot Velika uharica v Libeličah
Naravoslovne in etnološke značilnosti Libelič so povezane v točke tematske poti »Velika uharica«, ki vodi po Libeličah in Libeliški Gori. Sprehod po celotni poti zaokrožite v 2 urah, zanimivosti pa opisuje 29 tabel. Na poti se vzpnete do nadmorske višine 612 m, kjer je tudi razgledna točka pri kmetiji Šubernik. Za morebitno vodstvo po poti se dogovorite v Libeličah. (www.libelice.si)

Obmejna panoramska pot na Košenjaku vodi po meji z Avstrijo po vrhu Košenjaka do cerkvice sv. Urbana. Pot vključuje naravne in kulturne znamenitosti tega območja in ponudbo Planinskega doma na Košenjaku. Sv. Urban privablja pohodnike in obiskovalce vsakoletnih srečanj ob verskih praznikih z obeh strani meje. Dostop na pot iz Dravograda poteka v dveh smereh. S Podgrada lahko izberemo smer mimo razvalin starega gradu čez Goriški Vrh proti Trem križem do Planinskega doma Košenjak na višini 1169 m. Lahko pa izberemo pot preko Ojstrice z ogledom cerkvice sv. Duha, ki se ponaša z največjim lesenim poslikanim stropom v Sloveniji. Območje je zavarovano kot Krajinski park Košenjak - Velka in obsega najlepši in naravoslovno najzanimivejši del dravograjske pokrajine. Na domu je 25 ležišč, dom lahko sprejme tudi večje organizirane skupine.

Planinske poti prepletajo hribovito dravograjsko pokrajino. V smeri Košenjaka vodijo: Koroška planinska pot, Pot čez Kozjak in Planinska pot na Košenjak. Preko zahodnih obronkov Pohorja sta speljani Šisernikova pot in Sončna pot na Kronsko goro. Iz Šentjanža se proti Selovcu vzpenja Pohodna pot na Selovec.

Poti so vrisane tudi na zemljevidih zloženk, ki so dosegljive na spletni strani pod naslovom "Zloženke z zemljevidi".
Turistične posebnosti Dravograda lahko obiskovalci spoznajo tudi v zanimivi ponudbi, ki vsebuje možnost splavarjenja, panoramske letalske prelete ali v drugačno predstavitev turistične kmetije.

splavarja_216Spomin na nekdanjo splavarsko tradicijo na Dravi obujajo »Koroški splavarji« (www.splavarji.com ), ki obiskovalcem splavarskega pristana pri Trbonjah na zabaven način predstavijo gospodarski pomen splavarjenja v zgodovini Dravske doline.

avionPogled na raznoliko Dravsko dolino in barvito koroško pokrajino iz zraka pa omogoča polet z ultra lahkim letalom z vzletišča v Libeličah, kjer Avio fun klub Koroška (www.aviofun.com ) organizira ponudbo adrenalinskih aktivnosti za tiste, ki želijo iz zraka opazovati pokrajino Dravske doline.

klancnikTuristična kmetija Klančnik v Podklancu
(www.celk.si) odpira vrata vsem, ki želijo spoznati posebnosti življenja na kmetiji. Ob kmečkem gospodarstvu imajo oboro z jeleni in mufloni, kamor popeljejo obiskovalce s svojim turističnim vlakom.

Uradne ure

Ponedeljek

08.00 - 14.00

Torek

Ni uradnih ur

Sreda

08.00 - 12.00
14.00 - 16.00

Četrtek

Ni uradnih ur

Petek

08.00 - 12.00

Go to top