logo1

Portal za slepe in slabovidne | Občina Dravograd, Trg 4. julija 7, 2370 Dravograd   T: 02 872 35 60   F: 02 872 35 74   E: obcina@dravograd.si

Muzejske zbirke v Dravogradu so nastale v sodelovanju s Koroškim pokrajinskim muzejem iz Slovenj Gradca, ki tudi organizira strokovno vodstvo po zbirkah. Sprehod skozi zbirke predstavi obiskovalcem zgodbe iz življenja na podeželju in dogodke, ki sta jim obmejna lega kraja in njegov krajinski značaj dala zgodovinski pečat. Za ogled muzejskih zbirk se obiskovalci dogovorijo v Pokrajinskem muzeju v Slovenj Gradcu – tel. 02 88 42 055, Informacijski pisarni Dravograd – tel. 02 87 10 285 (e-mail:Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. ali preko spletnega naslova Libelič (www.libelice.si).


muzejskazbirkaZnačilnosti območja Libelič, vasi ob meji z Avstrijo, predstavljajo prijazni domačini predvsem skozi muzejske zbirke in naravoslovno-etnološko učno pot Velika uharica. Etnološki zbirki v Libeličah obsegata črno kuhinjo v župnišču in zbirko kmečkega orodja v skednju ob župnišču. Črna kuhinja je eden najlepših tovrstnih ohranjenih ambientov v Sloveniji, dopolnjujejo pa jo vsebine o prehrambeni kulturi prebivalcev Libelič in okolice. Kmečka zbirka v Libeličah predstavlja nekdanja kmečka orodja in združuje delovne in praznične običaje skozi štiri letne čase.

 


plebiscitPlebiscitna zbirka v Libeličah opisuje plebiscitno obdobje na Koroškem v času po prvi svetovni vojni. Domoljubni Libeličani so z vztrajnim prizadevanjem uspeli doseči ponovno priključitev k matični domovini, kar je posebnost v evropski zgodovini.

 

 

 


zaporiOhranjeni gestapovski zapori v kleti občinske upravne zgradbe predstavljajo pretresljiv čas nacizma v 2. svetovni vojni v Dravogradu. V prostorih nekdanjega hotela Korotan, preurejenega v sedež sreza Dravograd, je imel v času druge svetovne vojne Gestapo svoj sedež, v kletnih prostorih pa zapore za zavedne domačine Dravograda in Koroške. Danes je v teh prostorih muzejska zbirka nacističnega nasilja, ob stavbi pa spominski park, posvečen borcem za severno mejo, žrtvam druge svetovne vojne in žrtvam osamosvojitvene vojne iz leta 1991.

Naravoslovna zbirka v Domu Koroške ribiške družine ob dravograjskem jezeru predstavlja značilnosti ribištva nekdaj in danes ter živelj vseh treh rek Dravograda - Drave, Meže in Mislinje.

Uradne ure

Ponedeljek

08.00 - 14.00

Torek

Ni uradnih ur

Sreda

08.00 - 12.00
14.00 - 16.00

Četrtek

Ni uradnih ur

Petek

08.00 - 12.00

Go to top